Sælger kun det bedste
Kosttilskud til børn
Professionel rådgivning
Forstand på kvalitet
Kategorier

Snack og saucer

Mange tror fejlagtigt at dressinger, remolade, majonæse, ketsjup m.v. er usundt og fedende, og det er det også, hvis man køber den færdiglavede i det lokale supermarkedet. Den er ikke bare er usund, men også fuld af kemiske tilsætning og dårlige fedtstoffer. Laver man derimod sine egne, åbner der sig en helt ny verden af delikatesser og sundhed. For at lægge afstand til de usunde industrielle franske mærkevarer vælges en dansk "økologisk" stavemåde.

Leverpostej

Leverpostej (1 form)
500 gram kalvelever
250 gram svinespæk
2 store løg
100 gram kokosolie u/ smag
100 gram glutenfri mel
4 hele æg
1 liter rismælk
¼ tsk. allehånde
½ tsk. timian
Salt og peber efter smag
Tænd ovnen på 175 grader. Bland æg, mel, løg (finthakkes) og krydderier i en skål.
Hæld mælken i skålen med æg, mel, løg og krydderier, og rør det hele sammen.
Tilsæt det hakkede lever og spæk, og rør den godt sammen med det øvrige.
Hæld leverpostejen i en smurt rugbrødsform eller slip-let-form.
Stil leverpostejen midt i ovnen, og lad den bage cirka en time. Ikke varmluft.
Server med ristede champignon og bacon.

Snacks

Remolade

1 fennikel
2 gulerødder
½ blomkål
2 spsk rapsolie
Salt og peber
20 gr rørsukker
3 spsk æbleeddike
½ bundt kørvel
50 gr syltet agurk

Grønsagerne ordnes og skylles. det yderste af blomkålen rives på den grove side af et rivejern og kommes i skål.
Resten af blomkålen og grøntsagerne skæres ud i tern og kommes i en gryde olie, salt, peber, rørsukker og eddike.
Damp grøntsagerne møre under låg i 3-4 minutter, så der stadig er bid i. Rør rundt et par gange i gryden, så grøntsagerne bliver ens dampet. Tag gryden af varmen. Mens grøntsagerne afkøles, røres majonæsen.

Majonæse

2 æggeblommer (økologiske eller pasteuriserede)
1 spsk sennep
1 spsk cidereddike
3 dl rapsolie

Æggeblommer, sennep, eddike, evt. salt og peber piskes hvide i en røremaskine. Tilsæt langsomt olien i en tynd stråle, mens du pisker godt, så mayonæsen ikke skiller. Når olien er tilsat, justeres smagen med lidt salt, peber og et skvat eddike. De dampede grønrsager, revet blomkål og hakket syltet agurk vendes i majonæsen. Til sidst tilsættes hakket kørvel.

Ketsjup

5 store smagfulde tomater
1 rød peberfrugt
½ æble
1 spsk olie
1 spsk paprika (mild ellers mindre mængde)
2 spsk koncentreret tomatpure
2½ spsk rørsukker
2½ spsk æbleeddike

Mange tror fejlagtigt at ketsjup er usundt og fedende, og det er det også, hvis man køber den færdiglavede i supermarkedet, som ikke bare er usundt, det er gift. Laver man derimod sin egen, åbner der sig en helt ny verden af delikatesse og sundhed.
Kom tomaterne i kogende vand i ca. ½ minut, derefter i koldt vand i ca. 1 minut. Skindet løsner sig og er nemt at pille af. Del derefter tomaterne i 4 både kom kernerne i en sigte og pres saften af. Skær tomatkød (evt.uden kerner), peberfrugt og æble i tern. Sauter grøntsager og frugt i en gryde med lidt olie. Tilsæt paprika, saften fra tomaterne, tomatpure, sukker og eddike lad det koge til grøntsagerne er helt møre og sammenkogte ca. 7 minutter. Blend det hele godt med en stavblender. Smag til med salt, peber, sukker og eddike til du har den smag du vil have. Hvis du syntes at ketchuppen skiller lidt eller er for vandet, så rør lidt majsstivelse ud i koldt vand og kog ketchuppen igennem.
Hæld den på et glas eller i en flaske der er skoldet med vand evt. tilsat lidt Atamon.
Opbevar ketchuppen i køleskab, den kan holde sig en lille uge.

Bønne Tapanade

Tapanade er hurtigt at lave, kan bruges som dressing på en salat, eller som tilbehør til brød og salat, men det kan også smøres på butterdej og bages i ovnen, mulighederne er mange, og det tager kun 2 minutter! Mængde/antal pers: 4 pers.
Ingredienser:
1 dåse hvide cannolli bønner
4 spsk. groft hakket persille
2 spsk. tørret basilikum
2 pillede hvidløgs fed
3 spsk. olivenolie
5 spsk. citron saft
Lidt salt og peber

Fremgangsmåde: Bønnerne hældes ned i en si, og vandet sies fra. Bønner, persille, hvidløg, olivenolie, citronsaft,tørret basilikum, salt og peber (efter behag) hældes ned i en blender, og blendes til en mos. Serveres i en skål, sammen med en salat og masser af lækkert brød.

Hjemmelavet bearnaise

1 håndfuld friske estragonblade (estragonpulver kan erstatte)
1 håndfuld friske kørvel
175 g økologisk smør
3 æggeblommer
3 spsk estragoneddike (hvidvinseddike kan erstatte)
1-2 skalotteløg
3 spsk. hvidvin
10 knuste peberkorn
Lidt salt

Godt oksekød kræver en ordentlig sund sovs. Hak et par skalotteløg fint. Kog dem ind med 3 spsk hvidvin, 3 spsk estragoneddike og 10 knuste peberkorn til der kun er en lille skefuld tilbage. Si dette koncentrat, som er identisk med den bearnaiseessens man kan købe i små flasker, bare uden tilsætningsstoffer.
Smelt 175 g økologisk smør i en lille kasserolle. Sluk for varmen, når smørret er klaret (dvs når den hvide valle er faldet til bunds). Lad det køle af inden det skal i saucen, ellers skiller den.
Pisk 3 æggeblommer i en gryde over svag varme med det indkogte vin og estragoneddikekoncentrat fra før, indtil massen er luftig. Den må endelig ikke få for meget varme, for så laver du røræg. Tag gryden af varmen og pisk det lunkne smeltede smør i lidt efter lidt til bearnaisesaucen begynder at tykne. Bland hakkede friske estragonblade og hakket frisk kørvel i og server straks.
Denne sauce smager væsentlig bedre end det posevæsen, der går under navnet bearnaise, men slet ikke er det, idet der ikke skal mælk i en ægte bearnaise, som anvist på posefuppet. Til gengæld er der heller ikke æg i poserne, så der er kun navnet tilbage. Men Knorr har fået lov til at beholde sin falske varebetegnelse, fordi pulveret har været på markedet så længe. Med andre ord: Jo længere du kører over for rødt, jo større er sandsynligheden for at det bliver tilladt, fordi du nu har gjort det så længe.

Mexicansk bønneret

200 g sorte bønner (brune eller røde kan også bruges)
2 skefuld olivenolie
1 håndfuld bacon terninger
5 fede hvidløg
1 løg
1-2 røde chili
1 dusk persille
Salt og peber
Soja
Rødvin
Rismælk
Vand

De tørrede bønner skal stå i blød natten over og herefter koges en halv time. Herefter svitses bacon terningerne i olivenolie ved svag varme, kom herefter løg og chili i og til sidst bønner og persille samt et skvat rødvin, soja og lidt vand. Lad det simre et kvarterstid og rør eventuelt op med lidt mælk for at få lidt sovs. Smag til med salt og peber.
Spis et par spejlæg til, så bliver det ikke bedre. Lidt mindre chili og så er det også en perfekt morgenmad til børn.

Humus – lækkert smørepålæg

5 dl kikærter
3-5 fed hvidløg
saften af 2-3 citroner
1 bundt finthakket persille
peber og salt
masser af (god) olivenolie

De fleste kender nok denne græske lækkerbidsken, som man får som snack eller tilbehør. Har du fået den på en restaurant er den sikkert fabrikslavet og smager slet ikke som den du selv kan lave. Brug den eventuelt som pålæg på rugbrød, det smager himmelsk med et stykke agurk ovenpå. Kikærterne lægges i blød i rigeligt vand natten over. Vandet hældes fra, og kikærterne hældes i en gryde dækket med vand og koges i 1 time. Kikærterne pureres, og de øvrige ingredienser blandes i. Er puréen lidt tør, tilsættes lidt vand eller olie. Humusens smag kan varieres efter behag med f.eks. chilipasta, gurkemeje eller spidskommen.

Kikærtecreme

200 g kogte kikærter
1 moden avocado
Ca. ½ dl vand
Ca. ½ dl ekstra jomfru olivenolie
saft af ½ citron
½ spsk. Dijonsennep
1 spsk. fint hakket pinjekerner

Kikærterne koges, afkøles og blendes med en moden avocado, vand, olivenolie, citronsaft, sennep og lidt havsalt.
Fint hakket pinjekerner røres i til sidst.
Cremen smages til og drysses med hakket persille og solsikkefrø. Anvendes som dip, kold sauce, pålæg og sandwichcreme.

Lav din egen pesto

2 kopper sammenpressede, friske basilikumblade
½ kop extra jomfruolivenolie
2 spsk. gyldent ristede pinjekerner
4 fed hvidløg – hver skåret i fem stykker
2 spsk. revet parmasan-ost
2 spsk. revet pecorino-ost
3 spsk. temperet smør
Smag til med salt

Berlingske Tidende testede sommeren 2007 otte af de mest populære pestoer man kan købe herhjemme. De var alle konserverede på nær en, som var hjemmelavet og den var også klart den bedste. "De smagte som en brugt tepose, af plantedele i opløsning. Hvis jeg ikke vidste at denne blindsmagning handlede om pesto, havde jeg gættet på noget helt andet," udtalte madanmelder Nanna Simonsen efterfølgende, som opfordrede til at lave sin egen pesto. "Pesto skal smage af basilikum, dernæst af olivenolie, frisk hvidløg og endelig en smule ost, som først og fremmest skal give pestoen en god substans. Derudover skal den være grøn og frisk at se på. Så enkelt er det."
Vask og tør basilikumbladene. Blend dem sammen med hvidløg, pinjekerner og salt. Tilsæt olivenolien lidt efter lidt indtil massen er jævn. Hæl det op i en skål og til smør og ost. Pestoen kan holde sig i køleskabet ca. en uge. Kan fryses, men vent så med osten.

Asiatisk rødkålssalat

1-2 spsk sesamfrø
400 g rødkål
2 gulerødder
2 forårsløg

Når de sidste rester af vinterens rødkål kombineres med gulerødder og forårsløg og krydres med ingefær, citrongræs, lime, chili og sesam, vil den trække et måltid med koteletter, frikadeller, kylling eller måske en stegt sild i en let og asiatisk retning.

Dressing:

4-5 cm frisk ingefær
1 lille stilk citrongræs
1 fed hvidløg
4-5 spsk limesaft
2-3 spsk rørsukker
1-2 små røde chili
3 spsk lys soja
2 tsk ristet sesamfrøolie

Kom alle ingredienser til dressingen i blenderen, og kør det til, det er er jævnt. Smag den til med salt, peber, lidt mere sukker eller syre. Rist sesamfrøene let på en tør pande - brug moderat blus ellers brænder frøene, før de rister. Fjern rødkålens yderste blade, og skær stokken væk. Skræl gulerødderne. Snit kål og gulerødder i meget tynde strimler, læg dem på et fad og hæld dressingen over. Skær forårsløgene i tynde skiver, og drys dem og de ristede sesamfrø over.

Antal: 4 personer
Tid: 15 minutter

Courgetter med citron og persille

1 stort bundt bladpersille
1 reven skal af 1/2 citron
5-6 små courgetter
1 spsk olivenolie
1 spsk smør

Courgetter kan være en noget trist omgang – især når de er store. Men for tiden importeres der virkelig gode, små og nøddeagtige courgetter fra Sydeuropa – navnlig de økologiske er meget lækre. Tilbered dem som anvist, og giv dem ikke længere tid, så er der skønt, nemt og hurtigt tilbehør til både oksekød, kalvekød, lam, svinekød og fisk. Kort sagt: de går til det hele.
Skyl, tør og hak persillen fint, og riv skallen af citronen. Skær courgetterne i grove stykker. Kom olie i en sauterpande eller en lav gryde, og sæt den over god varme. Kom courgetterne i, når olien er hed og sving eller vend dem rundt i et halvt til et helt minut, indtil de begynder at gyldne. Tag panden af blusset og tilsæt smør, persille, citronskal samt salt og peber. Server courgetterne med det samme.

Slikporrer med æg, urter, kapers, oliven og vinaigrette

Slikporrer på klassisk vis smager skønt. Retten passer lige godt til pocheret og stegt fisk, eller som tilbehør til kylling, stegt eller kogt. Og til røget eller sprængt kød som hamburgerryg, skinke eller kalvespidsbryst. Slikporrerne kan også serveres som en selvstændig frokost eller som forret.

10-12 slanke og fine porrer
1 lille spsk salt
2 dl hvidvin
1 laurbærblad
1 kvist timian
10 peberkorn

Til at drysse over:

1 lille bdt persille
1 bdt (en potte) kørvel eller bladene fra tre kviste fransk estragon
1 bdt purløg
2 hårdkogte æg (kogetid ca. 8-9 min.)
2 spsk kapers
1 dl små sorte oliven

Dressing:

1 skalotteløg
2 spsk vineddike
3/4 dl jomfruolivenolie
1 stor spsk dijonsennep

Gør porrerne i stand: Fjern de yderste, grove blade, skær toppen og rodskiven af. Skyl porrerne meget omhyggeligt for jord og sand, og flæk dem på langs – dvs. hele det grønne stykke og et par centimeter videre ned i det hvide felt - og skil porrernes lag ad under rindende vand. Skær porrerne i stykker på 12-15 cm, læg dem i en sauterpande, drys med salt, hæld vinen ved, og fyld op med vand. Læg laurbærblad, timian og peberkorn ved og bring porrerne i kog under låg. Lad dem simre i 7-9 minutter til de er helt møre. Lad dem dryppe af, først i et dørslag og derefter på et rent viskestykke, før de lægges på et fad.
Gør krydderurterne i stand, og hak dem fint sammen. Pil æggene og hak dem. Skyl kapersene, og tør dem i køkkenrulle. Hvis man er meget pernittengryn, skæres olivenkødet fra stenene, ellers serveres olivenerne hele.
Hak skalotteløget meget fint, og bland det med eddike, olie og sennep. Smag til med salt og peber. Hæld dressingen over porrerne, og drys med æg, kapers oliven og krydderurter. Server brød til, hvis porrerne serveres alene.

Antal: 4-6 personer
Tid: 20 minutter

Hold blodsukkeret i ro snack

Hasselnødder
Hele mandler med brun skal
Store rosiner

Denne kombination er en af de mest effektive "dæmpere" på urolige børn med svingende blodsukker. Den er også forebyggende. Lad en skål stå fremme hele tiden. Lad det stå i vand et par timer, så kommer der mere smag. Virker inden for 20 minutter.

Rødbede salat

4 kogte rødbeder
1 forårsløg
1 spsk. hvidvinsedikke
1 spsk. olivenolie

Skræl rødbederne og skær dem i små tern og kom dem i en skål med fintsnittet forårsløg lidt vinedikke og olivenolie. Kan serveres til hvid fisk (torsk, sej, pangasius og så videre).

Muslinge-snack eller forret

2 kg blåmuslinger
4 fed hvidløg
1 tot persille
1 glas hvidvin
2 spsk. olivenolie
1 citron til servering

Vask muslingerne godt. Fjern skægget med en kniv. Kom dem i en gryde med lidt olivenolie, hakket hvidløg og persille. Sæt låg på og skru op for varmen, kom så hvidvin i, sæt låg på og ryst med den lukkede gryde ind imellem for at få så mange muslinger som muligt til at åbne sig. Efter et par minuter skulle de være færdige. Smid dem der ikke har åbnet sig væk. Til at spise dem, brug gerne selve skalen til at hente lidt af saucen og giv citronbåde til.
Spis eventuelt lidt speltbrød til.

Pastinak-snack

1 håndfuld revet pastinak
½ finthakket rødløg
4 skiver finthakket skinke
1 spsk. olivenolie
1 håndfuld finthakket purløg

Pastinak kan erstattes af gulerod, men prøv at give pastinakken en chance, den fortjener det. Spises som et mellemmåltid eller forret.
Når blodsukkeret falder mellem måltiderne er det vigtigt at undgå fristelsen til at spise usund snack med stort sukkerindhold eller andre hurtige kulhydrater. Denne opskrift er et super-sundt mellemmåltid, der giver nye kræfter.

Urte Pesto

1 dl basilikum
1 dl brændenælder
1 dl mælkebøtte
4 blade rosmarin
4 blade lavendel
1 lille kvist timian
5 blade perikon
1 spsk. olivenolie

Hakkes i en minihakker eller blendes. Om vinteren udblødes de tørrede urter i lidt koldt vand inden det hakkes og tilsættes frisk grønkål.
Pestoen kan bruges som et grundingrediens i salat, som dressing eller blot et kosttilskud.

A-vitamin bomben

3-4 saft gulerødder
1 æble
1 fed hvidløg
2 blade grønkål
1 kvist persille og/eller mynte
1 spsk. Livets olie eller rapsolie
1 tsk. æbleeddike

Kan spises som salat, men kan også blendes med vand. A-vitaminet har stor betydning for vores syn og er vigtigt for immunforsvaret og imod bakterielle infektioner.

Godmorgen sol

3-4 saft gulerødder
½ æble
1 appelsin
½ lime
1 fed hvidløg
1 kvist frisk kørvel eller mynte
1 tsk. ekstra jomfru olivenolie
Lidt stødt kanel

Den bedste start på en god dag – masser af vitalitet og energi.
Undersøgelser viser at kanel i maden holder blodsukker niveauet nede.


Søg
Om Larz Thielemann
Artikler
Youtube