8 praktiske måder at hjælpe børn med at tackle barndomsfrygt

At hjælpe børn med at overvinde deres frygt starter med dig. Prøv disse effektive teknikker for at hjælpe dine børn med at blive modige! Frygt er en normal følelse både for børn og voksne. Den opstår, når en person forudser en potentiel trussel – og selv hvis faren ikke er til stede, kan tanken om dette objekt eller denne idé forårsage angst og stress. Hvis dit lille barn oplever barndomsfrygt, findes der måder at hjælpe dem med at overvinde den uro, der omgiver disse koncepter. Start med at forstå, hvordan frygt kan påvirke et barn, og prøv derefter nogle af disse enkle strategier for at hjælpe børn med at tackle og måske endda overvinde deres frygt.
Pige er bange for edderkopper

Almindelig barndomsfrygt

Frygt kan både være tillært og medfødt. For eksempel stammer et barns frygt for mørket fra deres manglende evne til at se, hvad der er omkring dem. Dette får dem til at føle sig sårbare, hvilket er en følelse, de fleste små børn ikke ved, hvordan de skal sætte ord på. Dette er en medfødt frygt, der udspringer af ønsket om at føle sig sikker og i kontrol.

I modsætning hertil kan dit barn, hvis det har haft en dårlig oplevelse hos lægen eller har gennemgået flere operationer som småbarn, forbinde lægen med smerte. Da de ikke forstår, at disse episoder var isolerede, bliver denne tillærte frygt anvendt på alle læger og de steder, de arbejder.

Selvom nogle børnefrygt og angst er mere almindelige i visse aldre (småbørn kan for eksempel ofte være bange for høje lyde; børnehavebørn kan være bange for mørket; skolebørn kan have tendens til at være bange for slanger og edderkopper), er hvert barn forskelligt, og forskellige frygt kan dukke op på forskellige tidspunkter.

Generelt er nogle af de typiske barndomsfrygt, man bør være opmærksom på hos små børn, blandt andre:

 • Edderkopper / Insekter
 • Store dyr
 • Mørke
 • Det ukendte
 • At være alene
 • Tordenvejr
 • Højder
 • At falde
 • Læger
 • Høje lyde
 • Vand
 • Fremmede
 • Bevægelige legeredskaber (gynger, hoppeborge osv.)
 • Monstre
 • Smerte
 • Forandring
 • Tab

Selvom de fleste forældre ønsker, at deres børn skal være modige, er frygt ikke altid en dårlig ting. Den kan beskytte os mod reel fare. Du ønsker, at dit barn skal have en sund forståelse af, hvornår frygt er en advarsel, og hvornår den er ubegrundet. For eksempel vil du ikke have, at dit barn er bange for at krydse en bro, men klippedykning er heller ikke noget, de fleste forældre ønsker, at deres børn skal gøre.

Hvordan påvirker frygt et barns udvikling?

Alle oplever frygt. Det er en normal del af livet. Typiske barndomsfrygt, både virkelige og indbildte, er noget, der følger med i et barns udvikling. For eksempel kan høje lyde og bratte bevægelser udløse frygt hos et barn, hvis sensoriske system endnu ikke er fuldt udviklet. Dette er frygt, de vil vokse fra. I modsætning hertil har forskere fra Harvard fundet, at “udsættelse for omstændigheder, der frembringer vedvarende frygt og kronisk angst, kan have livslange konsekvenser ved at forstyrre hjernens udviklende arkitektur.” Dette inkluderer et barns evne til at socialisere, lære og interagere i verden. De kan have skadelige virkninger på både deres mentale og fysiske helbred. De fleste af disse er ekstreme tilfælde, der er forbundet med udsættelse for vold eller misbrug, en håndfuld traumatiske begivenheder som døden af et nært familiemedlem eller et dyreangreb, eller at lide af en alvorlig sygdom. For de børn, der oplever traumer i den tidlige barndom, er der gode nyheder. De kan aflære disse frygt. Forskningen bemærker dog, at dette kun kan ske i senere år, når bestemte strukturer i hjernen er modnet. Alternativt, for de børn, der oplever almindelige barndomsfrygt, findes der effektive måder at hjælpe dem med at klare sig mere umiddelbart og endda overvinde disse bekymringer. Den sundeste tilgang er, at forældre adresserer disse frygt direkte.
Mor taler med datter

Otte succesfulde metoder til at hjælpe børn med at overvinde deres frygt

Frygt er en kraftfuld ting, men du behøver ikke lade den få overtaget over dit barn. Prøv disse enkle teknikker for at hjælpe dem med at overvinde deres frygt og genvinde kontrollen.

1. Erkend barnets frygt og tilbyd trøst

Når nogen er urolig, er det vigtigste, en person kan gøre, at anerkende den pågældendes følelser og relatere til deres oplevelse. Du bør aldrig nedgøre eller drille et barn for at åbne op om deres bekymringer. At vide, at nogen anden er der for dem i en tid med behov og har lignende bekymringer, kan bringe stor lettelse til et frygtsomt barn.

Du bør dog heller ikke dvæle ved frygten. Det kan gøre den værre. I stedet bør du tale om den på en konstruktiv måde. At overvinde frygt hos børn kan starte med anerkendelse og validering af deres følelser.

2. Tal om deres frygt – og dine egne

Hvad skræmmer dig? Tænk over det et øjeblik. Når du kommer med et svar, hvordan beroliger du så disse frygt, når de opstår? Ved at besvare disse spørgsmål kan du mere effektivt hjælpe dit barn. Tal åbent med dem om de ting, der bekymrer dig eller får dig til at føle dig stresset, og hvordan du får disse følelser til at forsvinde. Hvis du er sårbar, er de mere tilbøjelige til at gøre det samme.

Tag også tid til at anerkende, at vi ikke altid har kontrol over vores omgivelser, men vi kan styre vores handlinger og reaktioner. Brug så din fantasi!

Interessant nok viste en undersøgelse om frygt og fantasi, at ved at tale om potentielle scenarier, kan du formindske dine frygt. Mere specifikt vil du ved at forestille dig fremtidige begivenheder og deres mulige udfald føle dig bedre forberedt, når de rent faktisk sker. Det betyder, at du skal sætte dig ned med dine børn og stille dem ægte og retoriske spørgsmål for at hjælpe med at fremme forandring. Lad os forestille os, at hunde er dit barns frygt.

 • Hvordan føler du dig, når du ser en hund?
 • Hvorfor tror du, at du føler det sådan?
 • Var en hund ond mod dig, da mor ikke var i nærheden?
 • Hvad tror du, en hund ville gøre, hvis den kom tæt på dig?
 • Ved du, hvad du skal gøre, når en hund knurrer af dig?
 • Ved du, hvordan du får en hund til at gå væk?

Når de svarer, skal du give handlingsanvisende råd, samtidig med at du validerer deres følelser.

3. Anvend kognitiv adfærdsterapi

Dette tekniske udtryk lyder dyrt, men det er faktisk noget, du kan gøre derhjemme. Kognitiv adfærdsterapi er lidt som mikrodosering. I et kontrolleret miljø udsætter du dit barn for deres frygt i korte perioder. Dette hjælper med at sænke deres angst og gør dem mere selvsikre, når udløseren opstår. For eksempel, hvis dit barn har frygt for hunde, kan du ringe til en lokal hundetræner for at finde en terapihund, som dit barn kan interagere med regelmæssigt. Fortæl dit barn om dette møde og tal om, hvordan det vil hjælpe dem med at overvinde deres frygt. Start småt og gør det i et velkendt miljø. Ved deres første møde skal du blot have hunden i rummet med dem og give dem kontrol over situationen. Hvis de aldrig nærmer sig eller kæler med hunden i de første par møder, er det okay. Målet er at lade dem se, at ikke alle hunde er farlige. Med tiden kan du arbejde hen imod, at dit barn nærmer sig hunden, sidder sammen med hunden og derefter kæler med hunden.

4. Lær børn færdigheder til at bekæmpe deres frygt

Hvis vi fortsætter med hundeeksemplet, kan dit barns frygt blive til virkelighed, hvis de ikke ved, hvordan de skal nærme sig eller interagere korrekt med en hund. Brug tid på at undervise dit barn i korrekt dyreetikette. Det samme gælder for frygt for vand. Hvis du investerer i svømmeundervisning, giver du dem den kontrol tilbage, som de længes efter. Dette fjerner kraften bag frygten og gør den meningsløs.

5. Giv børn en advarsel

Hvis du ved, at bestemte ting som høje lyde eller høje udsigter skræmmer dit barn, så giv dem en advarsel, hvis du ved, at det kommer! Dette går tilbage til teknikken med potentielle scenarier. Ved at vide, at noget kommer, kan dit barn mentalt forberede sig på øjeblikket, hvilket gør det muligt for dem bedre at kontrollere deres angst.

6. Vær ærlig over for dit barn

Verden er et skræmmende sted – og forældre kan ikke altid kontrollere alt, hvad der sker omkring deres barn. Når dit barn når skolealderen, bliver de meget mere opmærksomme på situationer omkring dem. Tag dig tid til at have åbne og ærlige samtaler. Tal om ting som død og alvorlig sygdom. Tal om vold. Selvom du ønsker at beskytte dit barn fra disse forfærdelige emner, er de vigtige, og disse diskussioner kan hjælpe med at forberede dit barn på fremtiden. Dette kan også være en god mulighed for at understrege fordelene ved at tage vare på sig selv og hvordan man kan være sikker i forskellige situationer.

7. Giv dem redskaber til at tackle deres frygt

Nogle gange kan det hjælpe at finde præcis ud af, hvad frygten er, og give dit barn et redskab. For eksempel:

 • Er dit barn bange for mørket? Skaf dem en natlampe.
 • Er de nervøse under tordenvejr? Lav en nødkit til alvorlige vejrforhold og find ud af, hvor jeres sikre rum er placeret.
 • Er dit barn bange for at besøge lægen? Tag dem med til dine aftaler. Lad dem se dig blive undersøgt og få dine årlige vaccinationer. Selvom du ikke kan fjerne smerten fra alle besøg, kan du gå foran med et godt eksempel. Forklar, hvorfor disse besøg er vigtige, og hvordan alternativet med at blive syg er værre.
 • Hvis insekter er problemet, så spray dit hjem for at begrænse deres tilstedeværelse. Undersøg også de småkryb i dit område. Hvis dit barn ved, at insekterne ikke er giftige, fjerner det noget af bekymringen.
 • Hvis de har mareridt eller er bange for monstre, kan du lade dem tegne deres dæmoner. Dette kan hjælpe dig med at se, hvad de forestiller sig, og finde den egentlige kilde til deres frygt.

8. Brug positiv forstærkning til at reducere frygt

Selvom de ikke helt overvinder deres frygt, fortjener det anerkendelse, hvis de tager det modige skridt at konfrontere dem! Faktisk viser forskning, at du ved at bruge denne tilgang kan sænke et barns frygtniveau og endda vende det! Undervurder ikke rosens kraft. Tag dig tid til at anerkende små skridt mod mod.

Ikke alle barndomsfrygt forsvinder

Desværre vil frygt, der drejer sig om forandring, død, smerte eller legemsbeskadigelse og det ukendte, aldrig helt forsvinde. Disse betragtes som grundlæggende frygt. De findes i vores psyke og er en biologisk reaktion, som vi alle oplever. Dette gør dem en smule sværere at håndtere, men ved at bruge teknikkerne ovenfor kan du hjælpe med at mindske deres indflydelse. Husk også, at det tager tid at overvinde disse naturlige følelser. Vær tålmodig. Når dit barn er bange, skal du være der for dem. Uanset om du finder udløseren skræmmende eller ej, er den meget virkelig for dem, og du bør behandle den som sådan.
Løbevogn test – De bedste løbevogne i 2024

Løbevogn test – De bedste løbevogne i 2024

At finde den perfekte løbevogn kan være en udfordring, men vi er her for at hjælpe. Vi har testet og anmeldt nogle af de mest populære løbevogne på markedet for at give dig en grundig indsigt i deres kvalitet, komfort og funktionalitet. Uanset om du er en erfaren...

Bedste barnevogn test 2024 

Bedste barnevogn test 2024 

Velkommen til vores omfattende test og guide til de bedste barnevogne i 2024. At vælge den rigtige barnevogn er en af de vigtigste beslutninger, du som forælder skal tage. En barnevogn skal ikke kun være sikker og komfortabel for dit barn, men også praktisk og nem at...