Start dagen godt med en morgenrutine for børn

Hold skemaet og gør morgener lettere ved at etablere en simpel morgenrutine sammen med dine børn.

En god morgen kan sætte standarden for resten af dagen. At haste stresset ud af døren er ikke sjovt for nogen, men en solid morgenrutine for børn kan bidrage til en mere positiv dag. Let stressen og start familiens dag rigtigt ved at lave en enkel plan sammen med dine børn.

Sådan skaber du en succesfuld morgenrutine for børn

Undgå den hektiske kapløb ud af døren og gør dine morgener enklere med disse nyttige tips. Husk, at disse trin er udgangspunkter – selvom der er nogle grundlæggende ting, der kan fungere for de fleste familier, så tænk over, hvad dine børn specifikt har brug for, og tilpas morgenrutinen til det, der passer bedst for jeres situation. Der er ingen rigtig eller forkert måde at etablere en god morgenrutine, så længe den fungerer for din familie.

Diagrammer og tjeklister kan hjælpe børn med at holde fokus

At have børnenes morgenrutiner nedfældet i diagrammer eller tjeklister kan hjælpe dem med at holde styr på deres morgenopgaver og give dem en smule kontrol i starten af dagen. Det hjælper dem ikke kun med at lære ansvarlighed, det kan også booste deres selvtillid, da de sandsynligvis vil føle sig godt tilpas ved at klare tingene på egen hånd.

Et enkelt diagram over børns morgenrutine med billeder fungerer godt, hvis du har mindre børn.

Børns morgenrutine skema

Tjek vejrudsigten

Hvad skal dine børn have på til skole? Hvordan ser vejene ud om morgenen? Skal dine børn have en paraply med? Bliver idrætstimer eller træninger aflyst på grund af sne? Skal dine børn have solcreme på?

Et første skridt til en solid morgenrutine kan starte med at tjekke vejret. Det er en nem måde at sikre, at du har et klart billede af dagen foran dig og de udfordringer, du måske skal tackle. Hvis der forventes regn, kan du planlægge at tage afsted tidligere. Hvis der er sne i vejrudsigten, kan skoledagen blive forsinket eller aflyst. Hvis temperaturen falder drastisk, vil dine børn have brug for huer, handsker og overtøj.

Forældre kan finde en præcis vejrudsigt på DMI.dk. Indtast blot din by, og du kan finde information om høj- og lavtemperaturer, vindhastigheder og eventuelt dårligt vejr i udsigten.

Hurtigt tip
Selvom du måske har kigget på ugens vejrudsigt om søndagen, er det vigtigt for forældre at tjekke denne information igen hver aften. Vejret kan ændre sig, og det kan gøre dig uforberedt. Sørg for at få den mest nøjagtige vejrudsigt ved at bekræfte de forventede forhold hver aften.

Forbered aftenen før

En anden nøgle til en stressfri morgen er at forsøge at færdiggøre tidskrævende opgaver, inden dine børn går i seng. Det hjælper med at sikre, at alle har tid til at blive klar om morgenen, og at ting ikke bliver glemt, når I haster ud af døren. Din aften-tjekliste kunne inkludere:

 • Vælg tøj til næste dag
 • Pak rygsække
 • Forbered madpakker
 • Underskriv skolenotater
 • Tag brusebad eller bad

Husk også, at børn er berygtede for at bringe ting op, de har brug for til skoleprojekter og indsamlinger, præcis den morgen de skal bruge det. Tal derfor med dine børn hver aften og stil dem opfølgende spørgsmål for at hjælpe dem med at huske.

For eksempel – Har du nogen projekter, der kommer op? Hvilke materialer vil du have brug for til dem? Er der en skolefest for Sankt Patricks dag? Skal du medbringe noget? Hvad skal de bruge til deres kamp på fredag? Dette kan gøre alles liv lettere og fjerne noget af den stress, der kan opstå tidligt om morgenen.

Hurtigt tip
Enhver person, uanset alder, kan komme bagud eller blive distraheret. Dette gælder især for forældre, der jonglerer med at tage sig af flere personer. Brug tiden på at lægge dit tøj frem, sæt din kaffekop på kaffemaskinens drypbakke, og sørg for, at bilen er tanket op.
Dreng med vækkeur

Fremme god natsøvn

Vidste du, at “børn, der regelmæssigt får tilstrækkelig søvn, har forbedret opmærksomhed, adfærd, indlæring, hukommelse og generel mental og fysisk sundhed”? En god nats søvn har så mange fordele og kan gøre dit barns morgenrutine meget lettere.

Sundhedsstyrelsen anbefaler specifikke sovetider for forskellige aldersgrupper, så tilpas sengetiderne efter dit barns alder.

Anbefalede sovetider for børn
1 – 2 år: 11 – 14 timer*
3 – 5 år: 10 – 13 timer*
6 – 12 år: 9 – 12 timer
13 – 18 år: 8 – 12 timer

*De rådgivende tider for børn under fem år inkluderer middagslure i tabellen ovenfor.

En ting, forældre kan overveje, er at fastsætte en fast sengetid hver aften og forsøge at holde sig til den. Ved at gøre dette, også i weekenderne, kan du hjælpe med at sikre, at dit barn får den nødvendige hvile for at klare enhver aktivitet i deres dag. Selvom det kan være fristende at lade dem blive oppe senere i weekenderne, kan selv små ændringer forstyrre et barns døgnrytme.

Uanset hvor faste du er med sengetider, kan du bruge disse tips til at hjælpe din familie med at få bedre søvn:

 • Vær aktiv om aftenen – Dette kan inkludere en familietur, spille basketball i indkørslen eller en yoga-session inden sengetid.
 • Sluk for elektroniske enheder en time før sengetid.
 • Sæt en tid til at gøre klar til seng og en tid til at komme i seng – Et problem, der ofte opstår ved sengetid, er, at børn begynder at tage pyjamas på, børste tænder og ønsker deres aftenhistorie VED sengetid. Dette kan forkorte deres søvnvindue, hvilket gør dem mindre forberedte på den følgende dag.
 • Sluk lysene i hele dit hjem og forsøg at gøre huset stille mindst 30 minutter før alle bør være i seng.

Giv ekstra tid om morgenen

Hvis du har brug for 45 minutter til at gøre dit barn klar til dagen, så giv dig selv lidt ekstra tid. Overvej at vække alle et ekstra kvarter tidligt hver morgen. Dette giver dine børn tid til at glide roligt ind i starten af deres dag og giver dig lidt spillerum, når problemer opstår.

At bygge lidt ekstra tid ind i din morgenrutine giver dig også mulighed for faktisk at tale med dine børn og hjælpe dem med at forberede sig på deren dag. For eksempel kan du:

 • Booste deres selvtillid med en daglig bekræftelse.
 • Tilbyde at quizze dem før deres store prøve.
 • Spørge om, hvad de glæder sig mest til i deres dag.
 • Minde dem om eftermiddagsaktiviteter eller ændringer i deres sædvanlige aftenskema.
Barn spiser sund morgenmad

Spis en sund morgenmad

Hvis du vil have, at din bil skal køre, fylder du brændstof på tanken. Sørg for, at du og dine børn får et velafbalanceret måltid for at kickstarte deres dag og holde deres fokus på skolen og ikke deres maver.

Hvordan finder du tid til at forberede en sund morgenmad? Forældre har et par muligheder. Først kan forberedelse af måltider sikre en frisk og sund start og giver forældrene fuld kontrol over ingredienserne. Dog har ikke alle tid til denne ugentlige opgave. Hvis du falder ind under denne kategori, kan du overveje at købe proteinrige produkter, som du kan smide i mikrobølgeovnen eller brødristeren.

Gode valg for travle forældre, der ønsker, at deres børn skal forblive sunde og mætte hele formiddagen, kan inkludere:

 • Frosne frittatas
 • Proteinvafler eller fuldkornsbrød med peanutbutter
 • Yoghurt eller hytteost
 • Friske frugter som bananer, appelsiner, bær og æbler
 • Fuldkornscereal med skummetmælk

Gør dig klar med et formål

Vidste du, at det at rede din seng hver morgen kan gøre dig mere produktiv resten af dagen? Denne enkle opgave kan have stor effekt, så tilføj dette til dit barns morgenrutine-diagram.

Andre ting, du måske vil inkludere på en morgenrutine-tjekliste for børn, som de kan tjekke af:

 • Gå på toilettet, når de først vågner op
 • Tage tøj på
 • Spise morgenmad
 • Sætte deres hår
 • Børste tænder
 • Forberede sig på vejret (tage solcreme på, overtøj, regntøj osv.)
 • Tage sko på
 • Tage rygsække, udstyr til fritidsaktiviteter, og komme ind i bilen!

Tips til at gøre børns morgenrutiner succesfulde

For forældre, der har flere børn og arbejde at jonglere med hver morgen, er der flere centrale koncepter, der kan hjælpe dig med at holde tidsplanen og gøre dine morgenrutiner til en succes.

 • Ældre børn, pre-teens og teenagere bør have en vækkeur. Dette lægger noget ansvar på dem og letter din byrde.
 • Sæt alarmer for dig selv – ikke for at vågne op, men for at holde dig opmærksom på tiden. En femten-minutters og en fem-minutters advarsel kan forhindre dig i at blive distraheret. En endelig ‘nu er det tid til at gå’ alarm kan også lade alle vide, at de skal komme ind i bilen med det samme.
 • Fjern distraktioner. Morgenstunderne er ikke til sociale medier, elektronik eller fjernsyn. Hold alle fokuseret ved at forblive uforstyrret.
 • Endelig, forbliv positiv. Vis anerkendelse for, at dine børn holder tidsplanen, og start bilturen med en positiv tanke!

Børn trives med rutiner

Forskning viser, at “børn med regelmæssige rutiner derhjemme har selvreguleringsfærdigheder, de byggesten til god mental sundhed.” Ved at fastsætte en morgenrutine, der fungerer for din familie, og give børnene en vis konsekvens og struktur i deres morgener, kan forældre hjælpe deres børn med at trives i løbet af dagen og bedre håndtere udfordringer, som de opstår.

Bedste potte til børn i 2024

Bedste potte til børn i 2024

Indlægget indeholder reklame via annoncelinks.At vælge den rette potte er en vigtig milepæl i dit barns udvikling og kan være nøglen til en succesfuld pottetræning. Den rigtige potte kan ikke kun gøre processen nemmere og mere behagelig for dit barn, men også hjælpe...

Bedste læringstårn til børn – Stor 2024 test

Bedste læringstårn til børn – Stor 2024 test

Indlægget indeholder reklame via annoncelinks.I en verden, hvor børns deltagelse og læring i hjemmet bliver stadig mere værdsat, har læringstårne vist sig at være en uvurderlig ressource for familier over hele landet. Disse innovative møbler er designet til at fremme...